3.07.2016 г.

Суши без ориз и завой в храненето

От години знам за Високомазнинното-нисковъглехидратно хранене, като начин за здравословно отслабване и поддържане на оптимално тегло, като едновременно с това се прави превенция на заболявания като диабет, високо кръвно и проблеми със сърцето...Обаче, все не успявах да го адаптирам към начина, по който сме свикнали да се храним в къщи, макар че отдавна сме на крачка от тази промяна. Няма да се впускам в никакво теоретично разясняване тук, само ще кажа, че смисъла е в намаляването на въглехидратите за сметка на мазнините, разбира се, полезните мазнини...не става дума за маргарини и подобни заместители, а за масло, естествената за месото тлъстина (без да се прекалява), зехтин, авокадо и т.н.

И така, преди месец вече решихме и започнахме, без да се изпада в крайности, но махнахме захарта, брашното, картофите и ориза.

И като казах ориза...веднага възникна въпроса - " Ами сушито"?! А то ни е любимо на всички, особено лятото...
Но през 2016-та година няма невъзможни неща и неоткрити рецепти в интернет пространството и ето - имало и суши без ориз. Ето го.

А ето и как го правя аз, вече два пъти за месец...толкова е вкусно, че дори и някой ден да върнем ориза в храненето си, май сушито ще остане без него.



Необходими продукти:

един пакет замразен карфиол, или половин килограм суров
300 гр. пушена сьомга, ако има, рулца от раци, въобще всичко рибно, което сте свикнали да ползвате за суши
краставица, нарязана на тънки пръчици,
авокадо, нарязано на тънки лентички
крема сирене, тип Филаделфия (използвам Pilos от Лидъл)
може малко майонеза, морков или друг подходящ зеленчук...

Най-напред се приготвя "ориза" - карфиола се размразява, ако е замразен, ако не се измива и накъсва на розички. Розичките карфиол се нарязват на трохи в чопър или кухненски робот, но не прекалено ситно, а да остане структура, приличаща на ориз. Така подготвения карфиол се слага в купа, покрива се със свежо фолио и без да се добавя вода се слага в микровълновата на висока мощност за 3-4-5 минути, колкото да омекне, но не и да се развари. Омекналия карфиолен "ориз" се измива със студена вода и се овкусява щедро със сол, черен пипер и крема сирене, като се разбърква до еднородна смес. 
След това се процедира както при нормалното суши - на лист Нори се слагат две суп. лъжици от карфиолената смес, разстилат се равномерно на две трети от листа, подрежда се рибата, зеленчуците, майонеза, още крема-сирене и се навива на рулце, което се реже напречно на суши-хапки. Това е всичко...сервира се със соев сос и Уасаби, точно като нормалното суши.




Ето няколко линка на кулинарни блогове, които са посветени на високомазнинния-нисковъглехидратен начин на хранене, от които черпя идеи. 

http://lowcarbyum.com/

http://www.ditchthecarbs.com/


http://alldayidreamaboutfood.com/

А за по-добра прегледност, ще отличавам тези рецепти с ВМ-НВХ в бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.